2024. április 28., vasárnap

ELTE Füvészkert🪴(2024.04.25)

A Z-szak legutóbbi gyakorlatán az immáron több mint 250 éves ELTE Füvészkertbe látogattunk el. A legtöbbeknek a Pál utcai fiúkból ismerős helyszínt eredetileg Nagyszobaton, a mai Szlovákia területén hozták létre, az ottani orvosi kar számára, hogy mindig legyenek kéznél gyógynövények. Azóta ötször költözött, míg meg nem találta a jól ismert mai helyét a nyolcadik kerületben. 2006 óta az ELTE oktatási egységeként működik. A 3,1 hektáros területen több mint 7-8 ezer növényfajt tartanak számon, több tematikus egységben. 


1. A Kastély:

 Első megállónk a "Kastély" nevet viselő létesítmény volt, melyet egyesek szerint maga Mátyás király is vadászkastélynak használt. A mai formájában 200 éves épület magán hordozta a kor és vele a város történelmi sebeit, tele volt lövésnyomokkal amik a második világháborúból  maradtak rajta. 

 

Lövésnyomok a kastély oldalán

Jellemzően mindig a kert igazgatója lakott benne, amiből adódtak érdekes események a múltba, egyszer az igazgató kergetett el, el az épület falán lévő kúszónövényen felmászó betörőt, egyszer pedig mikor az éjszaka közepén az elkóborolt macskáját kereste, a szomszédos kórházi dolgozók azt hittek az egyik bolond flangál szabadon. 

 Az épület elejénél egy több száz millió éves konzerválódott fatörzs van kiállítva, melyet egyenesen Ipolytarnócról hoztak ide, ahol a Z szakkal épp pár hete jártunk (Az erről írt beszámolók Bogi és Vanessza blogján megtalálhatók) Az épület mellett pedig három igen magas és vaskos Ginko fa áll. Ezek igen szívós fák, tekintve hogy már a dinoszauruszok korában is jelen voltak, és pár fa még a Hirosimai atombombát is túlélték. Emellett a Ginkók úgynevezett két laki fák, ami azt jelenti hogy fiú és lány fa is van belőle, sőt, ezek a fák még a nemváltásra is képesek ha a szükség úgy akarja. érdekessége, hogy a lehullott termése igen kellemetlen dög szagot áraszt, aminek köszönhetően a dögevő állatok eszik meg, és terjesztik a magjait.

 

Ginkófák


2. Ázsiai kert: 

Ez után az Ázsia kert részbe mentünk át, ahol elsőnek a Bonszai fákat néztük meg. Engem meglepetésként ért, hogy a Bonszai fák amúgy teljesen normális fák, amik a metszés és a gondozás miatt maradnak ilyen picik, amúgy simán megnőnének normális méretűre. Ebből kifolyólag, otthon is lehet Bonszai fát készíteni a kellő hozzáértéssel. 

 

Bonszai fák, mögöttük a Kastély

Egy másik érdekes növény Ázsiából a Bambusz, ami igazából egy fűféle, abból is a legmagasabb a világon, akár 30 méter magasra is megnőhet. Ínvázív faj, terjed mint a tűz, nagyon nehezen irtható és nagyon gyorsan nő, akár több centit naponta. Ezt a régi időkben ki is használták a Japánok, kivégzésre, ha egy bűnös embert a Bambusz cserje felé kikötöztek, az pár nap alatt átnőtt szerencsétlenen, nem szép halál. 

 

Bambuszerdő

Ezek mellett az Ázsiai kert otthont adott a Sakura fának, azaz cseresznyefának ami most sajnos éppen nem virágzott. Erről a fáról elárulták, hogy minden évben maga a Japán nagykövet ültet egy újat, egy több órás ceremónia keretén belül. És a kínai Mamutfenyőnek, amit 1942-ig kihaltnak hittek a kutatók.


3. Gyógynövénykert:

 A Gyógynövénykert szinte megszámlálhatatlan mennyiségű, különböző felhasználású növényt tartalmaz, többek között, Bárányfüvet, Oregánót, Édesköményt, Farkas Almát, Szurokfüvet és sok mást, mérgező és fogyasztható növényeket egyaránt. Érdekesség, hogy ha egy növénynek a nevében, "farkas", vagy "kutya" szerepel, az biztos hogy mérgező, lásd: Farkasalma, Kutyatej.

 

A Gyógynövénykert, háttérben Pálmaház


4. Pálmaház:

 A Füvészkerten belül a Pálmaháznak is igen kalandos története van! 1865-ben épült, majd 1945-ben bomba találat érte, és csak 1955-ben sikerült újraépíteni. A bejáratát és más egyes részleteid díszletként is használták az 1969-es "Pál utcai fiúk" c. filmhez.

Bent, a Barackpálma, és a Cukorpálma mellett többek között Szarvas agancs páfrányt, egy igen érdekes, gumóban növő, saját magát komposztáló, és emésztő növényt, valamint Banánfát találunk. A Banánfa igazából nem fa, a legnagyobb lágyszárú növény, és eredetileg Indiából származik. Ha elég idős lesz, egyszerűen csak kidől, ezért a Füvészkert kertészei kivágják a már haldokló fákat, mielőtt az kitörné a pálmaház üvegfalait.

Szarvas Agancs Páfrány

 

Banánfa termése

5. Viktória Ház: 

A Viktória ház a benne található amazoni Tündérrózsáról kapta a nevét, ami pechünkre épp nem virágzott látogatásunkkor. A ház egyik termében egy kis tó kapott helyet, benne Mangrove fákkal és mindenféle tavirózsákkal, és vízinövényekkel. körülötte ágyásokban húsevő, rovarfogó növények, melyekről megtudtuk, hogy néha bizonyos békák belebújnak hogy megegyék a növény által elkapott bogarakat. 

 

Viktória ház tava

Megnéztük a cikászházat, melynek növényei a Perm korból maradtak fenn. Láttunk begóniákat, és óriásira növő Serlegpáfrányt. Utoljára a kaktuszokat néztük meg, ahol kiderült, hogy a kaktusz tüskéi elsősorban a pára megfogására, és árnyékolásra valók.

 

Kaktuszok

Mivel a Füvészkert ELTE-s diákigazolvánnyal ingyenesen látogatható, biztosan visszajövök ide máskor is!  


 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

ELTE Füvészkert🪴(2024.04.25)

A Z-szak legutóbbi gyakorlatán az immáron több mint 250 éves ELTE Füvészkertbe látogattunk el. A legtöbbeknek a Pál utcai fiúkból ismerős he...