2024. március 2., szombat

Racka telep🐑 (2024.03.01)


 A Z-szak második félév negyedik terepgyakorlatán egy Racka juhokat tartó tanyára látogathattunk el.

 A tanyára érve, a tulaj, Avar Ákos, aki egyébként Alsópetény polgármestere is, tartott nekünk egy rövid beszámolót az életéről, hogyan és milyen úton jutott el idáig. Kitért gyerekkora Mongóliában töltött éveire, az ELTE-i mongol szakos tanulmányaira, és arra mikor megvásárolta az első 18 nőstény és 1 bak juhot. 



Ezt egy körbevezetés követte. Megfigyelhettük a felnőtt, nőstény Racka nyájat etetés közben.



Ezután láttuk a juhok lakóhelyét, és megtudtuk hogy a fiatal nőstények, a felnőtt nőstények, a fiatal kosok, és a felnőtt kosok mind külön-külön részen vannak tartva, ugyanis a nagyobb juhok eltaposnák a kicsiket, a nemek elkülönítése pedig a belterjesség elkerülése végett kifejezetten fontos.


A nőstény juhokra nagy szükség van, őket nyírják általában, évente kétszer. Viszont mivel 40-50 juhonként egy kos elég, viszont a nemek születési aránya közel 50-50 százalék, így sajnos a fiatal kos juhok általában hamar a vágóhídon, majd a boltok polcain, vasárnapi fazékban végzik.

Ajánló:

Szaktársam, Julcsi blogja az alsópetényi terepgyakorlatról, melyben további érdekességek olvashatók a rackatelepről: https://julcsi-z.blogspot.com/

Egy Avar Ákossal készült riport:



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Dreher Sörgyár🍺 (2024.03.22)

  A Z-szak legutóbbi terepgyakorlata alkalmából, az Idén 170-éves Dreher Sörgyárba látogattunk el. A látogatás során meséltek nekünk a gyár ...